Quantcast
Channel: EcoNews.gr »εγγυημενες-τιμες
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Φωτοβολταϊκά: βοά η αγορά για το “αμαρτωλό” fast track – 4πλάσια ταρίφα

$
0
0

post thumbnail

Νέα αναταραχή στον κλάδο των φωτοβολταϊκών προκαλεί ακόμα μία απόφαση που εξετάζει να λάβει η κυβέρνηση.

Κατά την προσφιλή τους τακτική, η κυβέρνηση και οι γνωστές υπηρεσίες που υπάγονται στο ΥΠΑΝ προωθούν και σε αυτή την περίπτωση μεγάλες επενδύσεις εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας -παρά τις προτροπές των Γερμανών της task force για το αντίθετο.

Ειδικότερα, κατόπιν πρωτοβουλίας βουλευτών και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης και το Invest in Greece, ανοίγει ο δρόμος για την άμεση υλοποίηση επενδύσεων από τα ελληνικά εργοστάσια Spes Solaris (Όμιλος Παναγάκου) και Silcio (Όμιλος Κοπελούζου), τα οποία βρίσκονται στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και τα οποία είχαν ενταχθεί σε καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track).

Η αγορά των φωτοβολταϊκών αντιδρά στο γεγονός ότι η τροπολογία που προωθεί η ομάδα των βουλευτών προβλέπει διατήρηση της εγγυημένης τιμής απορρόφησης του παραγόμενου ρεύματος που ίσχυε κατά την περίοδο της αίτησης ήτοι 3,5 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα έναντι 0,90-0,95 που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με το κείμενο  τροπολογίας που έχει διαρρεύσει, φωτοβολταϊκά έργα που είχαν ενταχθεί σε fast track και έχουν άδεια παραγωγής πριν από τις 10 Αυγούστου του 2012, χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΛΑΓΗΕ, μπορούν να υπογράψουν ακόμη και τώρα σύμβαση με το λειτουργό της αγοράς ηλεκτρισμού στην επιδοτούμενη τιμή που ίσχυε όταν έγινε δεκτή η αίτηση για fast track.

Έτσι, γίνεται λόγος για «φωτογραφική διάταξη» που σκοπό έχει να αποφέρει αρκετά εκατομμύρια Ευρώ στους δύο επιχειρηματικούς ομίλους την ώρα που οι υπόλοιποι επενδυτές ΑΠΕ και ιδίως φωτοβολταϊκών καλούνται να επωμιστούν χαράτσια και αντιμετωπίζουν σαφές πρόβλημα επιβίωσης.

Όπως μεταδίδει το energypress, η ρύθμιση, με την τελική της διατύπωση, θα αφορά σε φωτοβολταϊκά πάρκα  συνολικής ισχύος 150 MW, ισχύς που μεταφράζεται σε ετήσια επιβάρυνση για το ΛΑΓΗΕ θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως για 20 χρόνια.

Την ίδια ώρα ο ΛΑΓΗΕ έχει έλλειμμα που ανέρχεται σε 700-800 εκατ. Ευρώ και καθυστερεί τις πληρωμές των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών ακόμα και επτά μήνες.

Το ΥΠΕΚΑ από την πλευρά του διεμήνυσε ότι η τροπολογία αναφορικά με τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς “fast track” θα εξετασθεί εφόσον κατατεθεί.

Πηγές του υπουργείου τόνισαν το ΑΜΠΕ ότι η σχετική συζήτηση στη Βουλή δεν κατέληξε σε κείμενο συγκεκριμένης τροπολογίας, ενώ πρόσθεταν ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική συμφωνία των υπουργείων ΠΕΚΑ, Ανάπτυξης και του Invest in Greece ως προς την σχετική ρύθμιση.

—Ανακοίνωση του ΣΠΕΦ

Την αντίθεσή του στην προωθούμενη τροπολογία εξέφρασε ο ΣΠΕΦ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΣΠΕΦ:

“Σε συνέχεια δημοσιευμάτων της 11ης Οκτωβρίου 2013 περί πρωτοβουλίας βουλευτών για κατάθεση τροπολογίας στο υπό ψήφιση ν/σ ΑΠΕ υπέρ των fast track Φ/Β επενδύσεων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:

* Όπως είναι γνωστό οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β τελούν για 7ο συνεχόμενο μήνα απλήρωτοι από τον ΛΑΓΗΕ, κατάσταση μάλιστα που διαιωνίζεται επιδεινούμενη τα τελευταία δύο χρόνια.  Επιπλέον οι παραγωγοί αυτοί έχουν υποστεί μονομερές, αναδρομικό και οριζόντιο κούρεμα επί του τζίρου δια της εισφοράς του ν. 4093, χωρίς μάλιστα καμία προηγούμενη διαπραγμάτευση, συναίνεση ή παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων.  Σε συνέχεια των ανωτέρω οδηγούνται κατάφορα στην πτώχευση, αφού έχουν επιπλέον αφεθεί από την Πολιτεία παντελώς έκθετοι στις πιεστικές τραπεζικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

* Όπως ο ΣΠΕΦ έχει στο παρελθόν καταγγείλει, οι παραγωγοί περιήλθαν στην δυσχερή αυτή θέση με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας τόσο στο σκέλος της υπεραδειοδότησης, τέσσερις φορές πάνω από τον εθνικό στόχο, όσο και από την μη έγκαιρη αποκλιμάκωση των προσφερόμενων ταριφών που εν τοις πράγμασι ουδόλως ακολούθησαν τη ραγδαία μείωση του κόστους εγκατάστασης.  Σήμερα μάλιστα οι εν λειτουργία Φ/Β μονάδες έχουν υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο του 2014 κατά περίπου +50% και έχουν καλύψει ακόμη και αυτόν του 2020.  Οι στόχοι αυτοί στα πλαίσια του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που υπάρχει, προφανώς αντανακλούν τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες απορρόφησης ανά τεχνολογία (συμβατική και ΑΠΕ) και πάντως μέχρι επίσημα, επιστημονικά και τεκμηριωμένα να επανεξεταστούν στα πλαίσια ενός οργανωμένου διαλόγου υπό το ΥΠΕΚΑ, δεν μπορούν να καταπατώνται άναρχα από «πολιτικές» πρωτοβουλίες και τροπολογίες βουλευτών.

Υπό το φως αυτό, αν τα δημοσιεύματα περί τροπολογίας ένταξης επενδύσεων fast track εκατοντάδων MW αληθεύουν και μάλιστα με την προκλητική δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων με ΛΑΓΗΕ σε αναδρομική υψηλή ταρίφα που ίσχυε πριν δύο χρόνια (τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα των 9,5 ή 9 λεπτών/kWh ή ότι άλλο προβλέπεται αναλόγως του χρόνου της σύνδεσης βάσει της Υ.Α.Π.Ε./Φ1/1288/9011 από 30/4/13), ο σύνδεσμος μας είναι κάθετα αντίθετος.

—Ταφόπλακα για τον κλάδο η τροπολογία λέει η ΠΟΣΠΗΕΦ

«Οποιαδήποτε μεγαλύτερη τιμή είναι ταφόπλακα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και μέγιστα καταστροφική για ολόκληρο τον κλάδο των ΑΠΕ», τονίζει η ΠΟΣΠΗΕΦ.

Αναλυτικά η ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

Καλωσορίζουμε το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων Φωτοβολταϊκών   στο πλαίσιο του Fast Track. Ελπίζουμε στην άμεση υλοποίησή τους. Ευνόητο είναι ότι οι εγγυημένες τιμές (Fit In Tariffs) που θα λάβουν τα εν λόγω έργα δεν μπορούν να ξεπερνούν αυτές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Οποιαδήποτε μεγαλύτερη τιμή είναι ταφόπλακα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και μέγιστα καταστροφική για ολόκληρο τον κλάδο των ΑΠΕ.

Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην εγκρίνουν καμία άλλη τιμή μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η νομοθεσία (Αριθμ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/1288/9011 ΦΕΚ1103/02-05-2013) δηλαδή στα 0,95€/Mwh ή 0,90€/Mwh που ισχύει από τον Αύγουστο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014 αντίστοιχα, ανάλογα με την ημερομηνία ηλέκτρισης των έργων”.

Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο Σύνδεσμος “‘Ηλιος”.

—Παρέμβαση εργαζομένων

Όπως και στις Σκουριές Χαλκιδικής και σε αυτή την περίπτωση τέθηκαν μπροστά οι εργαζόμενοι προκειμένου οι “θέσεις εργασίας” από τις δύο επενδύσεις να λειτουργήσουν ως “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για μια διάταξη που ωφελεί τους λίγους μεγάλους εις βάρος των πολλών μικρών.

Σε επιστολή που έστειλαν οι εργαζόμενοι στα δυο εργοστάσια αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι επενδύσεις αυτές έχουν πράγματι άμεση συσχέτιση με τα εργοστάσια που ανήκουν στους ίδιους επενδυτές και θα διασφαλίσουν δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους σε χίλια διακόσια (1.200) νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα δηλαδή «θα ταΐσουν» τρεις χιλιάδες Έλληνες που τώρα τη «βγάζουν» – όσοι εργάζονται- με λίγα Ευρώ το μήνα και δεν «..έχουν πολλοί να δώσουν ένα ευρώ στα παιδιά τους για να πάρει μια τυρόπιττα», όπως είπαμε και στους βουλευτές που μας άκουσαν και τίμησαν τον αγώνα που κάνουμε».

Προσθέτουν ότι «ο αγώνας μας διαρκεί μήνες. Έχουμε ξεκινήσει από μήνες την προσπάθεια μας να ξεκολλήσουν αυτά τα έργα και να βάλουμε μπροστά τις μηχανές. Πήγαμε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, τον Διοικητικό Περιφερειάρχη, στους Δημάρχους της Περιοχής μας, πήγαμε στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Όλοι έχουν στηρίξει με επιστολές προς τον Υπουργό την προσπάθειά μας. Φανταζόμαστε ότι είναι φανερό ότι όλοι εμείς δεν έχουμε κάνει μια συνομωσία ιδιωτικών συμφερόντων».

—Η επίμαχη τροπολογία

Το επίμαχο σχέδιο τροπολογίας, το οποίο φέρονται να συνέταξαν οι βουλευτές αναφέρει:

«Στο τέλος της παραγράφου 3(α) του άρθρου 27Α του Ν 3734 του 2009 όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Φωτοβολταϊκοί σταθμοί, οι οποίοι κατά την ημερομηνία ισχύος του παρόντος νόμου έχουν ενταχθεί στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων του ν 3894/2010 με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) και για τους οποίους είχε εκδοθεί άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ πριν από την 10/08/2012, εφόσον δεν έχουν συνάψει σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΛΑΓΗΕ ΑΕ, μπορούν να συνάπτουν σύμβαση πώλησης κατ΄επιλογήν τους είτε α) με την τιμή αναφοράς που αναγράφεται στον ανωτέρω πίνακα και αντιστοιχεί στην τιμή που ίσχυε κατά την ημερομηνία υπαγωγής τους στην Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων εάν υλοποιήσουν εγκατάσταση ή εγκαταστάσεις συνολικής ονομαστικής ισχύος ίσης ή μικρότερης των 60MW, είτε β0 με την τιμή αναφοράς που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, εάν υλοποιήσουν εγκαταστάσεις ονομαστικής ισχύος μεγαλύτερης των 60MW.

Οι προαναφερόμενες επενδύσεις εξετάζονται ως ενιαίο σύνολο με τα συνοδά έργα αυτών – υποσταθμοί ανύψωσης τάσης, δίκτυα κ. ά. και εξαιρούνται οιονδήποτε αναστολών για την υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης ή άλλων που δημιουργούν εμπόδια για την .άμεση υλοποίησή τους, ενώ παρέχεται άμεση δέσμευση ηλεκτρικού χώρου ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού του υφιστάμενου δικτύου. Για τα έργα αυτά δεν ισχύουν οι χρονικές περιοριστικές προϋποθέσεις που τίθενται στα άρθρα 27Α παρ. 5 περ. (α) του Ν 3734/2009 για την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας ή όπου δεν προβλέπεται δοκιμαστική λειτουργία για την ενεργοποίηση της σύνδεσης των φωτοβολταϊκών Σταθμών».

econews


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Trending Articles